Silje Morønning

Nytt hjem i Nicaragua

 • Publisert: 25.02.2015, 21:39
 • Kategori: Nicaragua
 • Tiden siden forrige innlegg har nok en gang gått kjempefort! På fredag var vi en stor gjeng som samla oss på hostellet våres for å spille Mafia og spise pizza, det var veldig koselig. På lørdag flyttet vi til et nytt hostell.. som er SUPERFINT! Skal lage et lite bildeinnlegg en dag så dere får se. De som jobber her er kjempehyggelige, vi har terrasse med fin utsikt, mange sitteplasser både ute og inne, et stort og fint kjøkken, også er vi mer sentalt, ganske fornøyd! En temmelig stor oppgradering fra forrige hostell.. Det sier vel litt når ikke en eneste taxisjåfør jeg har hatt hitill har så mye som hørt om León de Oro(gamle hostellet), mens her trenger vi ikke å si adressen engang da alle vet hvor det er. Både søndag og lørdag ble derfor brukt på chille på hostellet, studere litt og nyte det fine nye "hjemmet" mitt. 

   

  På tirsdag, altså i går, hadde vi foredrag hele dagen, før jeg dro rett til yoga. Etter en time med litt tøy og bøy var det tid for filmkveld, som kulturstudier arrangerer hver tirsdag. Vi så "In the Time of Butterflies", som handler om det forskrudde styret i Den Dominikanske Republikk på slutten av 80-tallet. En både spennende og lærerik film jeg anbefaler på det sterkeste. 

  Og nå sitter jeg bare her, i spansktimen, og lærer om alt jeg lærte i Argentina. Litt dumt å ta samme nivå to ganger, men samtidig så er det jo godt å friske opp i hukommelsen litt. 

  Etter skolen i dag får jeg det kjempetravelt siden jeg må rekke bussen til hovedstaden hvor jeg skal på konsert, men det skal jeg fortelle mer om i neste innlegg!  Besos! 

   

   

 • Publisert: 25.02.2015, 21:39
 • Kategori: Nicaragua
 • 6 kommentarer
 • Barnehjem & yoga i Nicaragua

 • Publisert: 19.02.2015, 20:41
 • Kategori: Nicaragua
 • Etter skole på fredag, ble jeg med tre andre studenter til Barrilete, et barnehjem som tilbyr skolehjelp. Det var kjempekoselig, og ungene var så skjønn! Har aldri fått en så koselig velkomst før. Vi fikk en liten omvisning før vi satte oss ned for å bli kjent med ungene og hjelpe de med lekser. Jeg ble plassert med unger i 10-13 års alderen, som var mer interessert i å høre om kjæresten min i Norge og om vi kysser hverandre eller ikke, enn å gjøre lekser. Lånte bort tlf min til ei nydelig lita 5 år gammel jente, som syns det var kjempeartig å ta bilder av seg selv med solbrillan mine. Herregud så skjønn. Fikk dessverre ikke mer enn 1 1/2 time der, da jeg måtte rekke yogatime, men tenker å reise tilbake 2-3 ganger i uka mens jeg er her.


  Og ja, du leste riktig. Jeg har begynt med yoga! Skal på 3. timen i efta, og jeg elsker det! Det er power yoga, noe som passer meg ypperlig da jeg ikke er særlig sterk, men gjerne skulle vært det! Når jeg skriver yoga ser dere sikkert for dere at jeg sitter i meditasjonstilling og ja, tøyer og strekker ellernosånt - men nei, det er faktisk ganske kjett(eller, det synes iallfall jeg da). De to timene jeg har hatt så langt har jeg vært gjennomvåt av svette og helt skjelven i kroppen. Det er så godt å kjenne at man har rørt på seg! Noen av øvelsene vi gjør er nokså tunge, og selv om jeg gjerne sku likt å si at jeg klarer alle - så gjør jeg ikke det. Men med to timer i uka regner jeg med å forbedre meg ganske mye på 2 mnd. 

  Da jeg kom til León hadde jeg aldri prøvd yoga, men nå er jeg helt hekta, bitt av yoga basillen. De som kjenner meg vet at jeg aldri har vært noe særlig flink til å trene eller svette frivillig, og aller helst kommet med unnskyldninger for å slippe gymtimen, men akkurat yoga - det liker jeg veldig godt! Og det kom til rett tid, kjenner jeg begynner å bli passelig lei av å ikke få på meg noen av klesplaggene jeg tok med meg hit, eller at magefettet samler seg i bilringer rundt magen. 13 kg fra Argentina som har funnet seg godt til rette.. De skal bort innen eksamen i april. Må nok kanskje trutte med litt mer enn yoga for å få til det, men det er et steg i riktig retning iallfall.

   
  Vi har en dyrebutikk rett ved hostellet våres: kamp med meg selv hver dag om å ikke kjøpe disse nydelige valpene.

  Klem fra varmen! 

 • Publisert: 19.02.2015, 20:41
 • Kategori: Nicaragua
 • 2 kommentarer
 • Just another week in paradise

 • Publisert: 17.02.2015, 14:07
 • Kategori: Nicaragua
 • De siste dagene har gått kjempefort! På fredag sjekket vi(Astrid & jeg) ut katedralet, den store turistattraksjonen her i León, før hele kulturstudier dro til León Viejo. León Viejo, altså gamle León by, ble grunnlagt i 1524 av spanske erobrere, og forlatt drøyt 100 år senere da kolonistene bestemte seg for å flytte byen litt lengre vest. Ruinene av León Viejo ble gjenoppdaget i 1967 og er nå på UNESCOs verdensarvliste. Haha, det er litt mer interessant å lære om historie når man står midt i ruinene, og ikke bare sitter i klasserommet i Norge og ser på bilder i læreboka. Etter å ha sett León Viejo og lært litt om dens historie, dro vi videre. En times gåtur senere var vi fremme ved en nydelig lagune - Laguna del Tigre. 

     På lørdag sto fisketur og camping for tur. Vi reiste på morgenkvisten, og etter en liten stund i båt, stoppet vi innom et skilpaddereservat. Der fikk vi se nyklekkede skilpaddeunger før ferden gikk videre. Noen vaskebjørner og en fisk senere var vi fremme ved campen. Vi badet og koste oss, spiste god fisk og gikk en kveldstur bortover stranda i håp om å se flere skilpadder, i stedet fikk vi nyte en klar stjernehimmel og noe vi trodde var et vulkanutbrudd. Men der tok vi feil, det var nemlig en stor brann noen hadde satt i gang for å tiltrekke og jakte iguanaer(som er ulovlig hvis noen lurte). 

  Noen timer senere lå vi i hengekøyene våre og drømte søtt, mens det blåste opp til mild storm. - Fikk låne ullundertøy av ei venninne og frøs til tross for at jeg var tulla inn i ett teppe i tillegg. Ingen varm og behagelig natt under stjernehimmelen med andre ord. Rundt åtte neste morgen var campen ryddet og vi dro for å spise frokost på en bar i nærmeste landsby. Etter en god Gallo pinto(ris og bønner) var det på tide å reise tilbake, og 4 timer, en vaskebjørn, en krokodille og en busstur senere var jeg hjemme igjen og tok meg en god og kald dusj. 

   

   


  Lærte på den vonde måten at det kan være nokså ubehagelig å tråkke på en kaktus.. Viktig å dokumentere før man tar det ut da.    

  Etter å ha slappet av noen timer, dro jeg og hun jeg deler rom med, Astrid, ut på "the-day-after-valentine-roomie-date". Vi koste oss med deilig mat, sjokoladefondant, vin, fyllehistorier og to stk meget snakkesalige servitører, hvor en ville at vi skulle lære sønnen på 7 år alfabetet på spansk, og den andre ville ha oss med ut på byn og lære oss salsa. Koselig det da!

  I går var en ganske chill dag med 4 timer spanskseminar og foredrag. Ringte Vegard på facetime kl 3 i norsk tid, hehe, vanskelig å huske på tidsforskjellen hele tiden. Og som den gode kjæresten han er svarte han jo, halvveis i søvne stakkar. Fikk med andre ord ikke så mye ut av samtalen, annet enn at det var koselig å høre stemmen hans da såklart. 

  Nå har jeg nettopp stått opp og klokken er 07.00. Skal snart stikke til Monkey Republic hvor vi får servert frokost fra mandag til fredag, alt fra gallo pinto og havregrøt til pannekaker. Halv ni har jeg to timer med Latin Amerika studier, før jeg er ferdig for dagen. Kan vel ikke klage på for mye skole her akkurat? Ganske herlig å kunne studere i 12 uker, få like mye studiepoeng som de som studerer et helt semester i Norge, få mye mer ut av studiet(er jo tross alt i Lat Am., verdensdelen jeg studerer), kortere skoledager, færre innleveringer, mindre stress og for ikke å glemme sol og strand. Nei, så absolutt ikke noe å klage på! 

   

 • Publisert: 17.02.2015, 14:07
 • Kategori: Nicaragua
 • 4 kommentarer
 • Dagens gode gjerning

 • Publisert: 12.02.2015, 06:49
 • Kategori: Nicaragua
 • It's all about the things you do
  All about the love you give

  Let's change the world, step by step.  

  Her i Nicaragua er det et prosjekt kalt Aspanicasole, som støtter kreftsyke barn. Organisasjonen hjelper til med finansiering av begravelser til barn eller foreldre som har gått bort grunnet kreft, støtter økonomisk til behandliger og prøver også å gjøre en tung periode litt lettere. Dette er en veldig fin organisasjon som bidrar til å gjøre hverdagen til kreftsyke litt enklere, enten med medisiner, en tur til stranden, ekstra omsorg eller økonomisk hjelp.

  De har ikke råd til å hjelpe alle, men med litt hjelp kan de hjelpe enda flere. Vi fikk vite om organisasjonen og det fine arbeidet de har gjort gjennom kulturstudier som har hjulpet de enten gjennom organisering av innsamlingsfester eller andre ting. Flere tidligere kulturstudiestudenter har bidratt, noe vi ønsker å gjøre i år også. Noen av de som studerer med kulturstudier her i Nicaragua, har derfor startet et innsamlingsprosjekt, hvor hver eneste krone går rett til Aspanicasole. Andre har valgt å tilbringe tid med barna, eller hjelpe til å bygge noe a la barnehage/sfo for de. 

  Om du vil lese mer om organisasjonen: http://journeynicaragua.org/social-pr?/children-with-cancer/

  Du finner dem også på facebook ved å trykke på denne linken: https://www.facebook.com/aspanicasole.nicaragua?fref=ts

  Hvis du vil være med å bidra, og gjøre dagens gode gjerning, setter Aspanicasole stor pris på økonomisk hjelp. Hver eneste krone teller! Penger kan settes inn på kontonummer 9801.22.42689

  ~

  Vi har det veldig godt i Norge. Jeg er utrolig glad for at jeg har vært så heldig og vokst opp i et så bra land - men gud så store kontraster som finnes. Verden er så utrolig urettferdig. 

  Jeg hadde en lang og interessant samtale med ei dame fra en klesbutikk her om dagen, og selv om det ikke kom som noe kjempestort sjokk, er det likevel sykt å tenke over. Som dagligvare ansatt i Norge kan man tjene like mye på en halv dag, som hun tjener i løpet av en hel måned, hvor hun jobber dagen lang, hver dag. 

  Det vi ikke en gang merker går ut av lommeboka, kan hjelpe å redde et liv her nede. 


  Bildene er tatt fra nettsiden til Aspanicasole. 
   

 • Publisert: 12.02.2015, 06:49
 • Kategori: Nicaragua
 • 2 kommentarer
 • Vulkanhiking i Nicaragua

 • Publisert: 10.02.2015, 06:57
 • Kategori: Nicaragua
 • Men jø så fort som tida går! Vanskelig å tro at jeg i det hele tatt har vært her i over ei uke, men det har jeg jo. Det er faktisk ei hel uke siden jeg skrev forrige innlegg, selv om det kun føles som et par dager. Og selv om 3 mnd her i León hørtes lenge ut da jeg dro fra Norge i slutten av januar, har jeg nok en gang innsett at det er alt for lite tid! 4 mnd i Argentina var over før jeg rakk å gjør halvparten av det jeg hadde planer om. Så her skal jeg utnytte tiden litt bedre og prøve å få gjort så mye som mulig. Jeg har derfor meldt meg på fisketur til helgen, med overnatting i "bushen". Da jeg fikk info om fisketuren ble jeg fortalt at man vanligvis svømmer i et vann hvor det bor flere ville krokodiller. Men no worries, ingen har blitt angrepet, enda. 

  Vel, tilbake til hva jeg har gjort de siste dagene. Forrige uke fortsatte med studier, bading, spise ute, sole seg(merk:svidde magen, fikk miniblemmer og har nå flassa så jeg er sår), enda et introduksjonsmøte hvor vi fikk vite litt mer historie, om frivilig arbeid vi kan gjøre her, etc., velkomstfest hvor jeg drakk en drink for så 2 liter vann(!!) - hehh, tror jeg koste meg litt for mye i Buenos Aires gitt. På den positive siden har det ført til at jeg har bestemt meg for å ta det litt, eller, MYE mer med ro her. Med andre ord; ingen vinflasker til frokost eller tequilashots før eksamen. 

  På lørdag var jeg på en café kalt pan y paz (brød og fred) så og si hele dagen og studerte(merk: så på serier), før vi som bor her på hostellet León de Oro koste oss med hjemmelaget vegetartaco, nam nam! Jeg har blitt veldig vant til å legge meg tidlig her, og starter derfor også dagen litt tidligere enn vanlig. Elsker det! I Norge kan jeg godt sove til 10,11,12 uttpå dagen, mens her er jeg gjerne lysvåken halv syv. På søndag tok vi buss til vulkanen Cerro Negro, som vi brukte litt under en time på å bestige, hvor kanskje halvparten av tiden ble brukt på pauser for å nyte den fine utsikten*kremt*, for så 5 minutter på å springe, hoppe og tryne(au) ned. Noen skrubbsår her og der, vulkanstener i trusa, aske over stort sett hele kroppen og en opplevelse rikere! Cerro Negro er forresten en aktiv vulkan som hadde sitt siste store utbrudd for drøyt 16 år siden, og den er faktisk ikke eldre enn 165 år, en relativt ung vulkan! Jeg har også hørt at det i nærmeste fremtid ventes et nytt utbrudd, om det betyr 1 mnd, 5 år eller 15 vet jeg ikke, men hvor kult hadde det ikke vært å få med seg det? Da jeg var i Costa Rica i 2012-13 fikk jeg jo med meg et jordskjelv på 7,6 på ritcherskalaen - noe jeg aldri kommer til å glemme. 

   
  Dess mer å ta i, dess mer å vær glad i?  Da vi kom hjem fra vulkanhiking var alle meget møkkete og med et sterkt ønske om en kald dusj - selvfølgelig ble vannet borte. Litt sånt man nesten bare må venne seg til i dette landet. Vannet kom heldigvis tilbake nokså fort, etter at jeg hadde begynt å helle flaskevann over meg for å få bort det verste. 

  I dag har vi hatt kun 2 timer med spanskseminar, og ellers bare slappa av. Det er så kjett å gjøre ting her, mtp hvor varmt det er. I dag var det f.eks. 35 grader kl 10, og det er langt ifra den varmeste dagen vi har hatt. 

  Alle bildene jeg har tatt så langt er i helt rævva kvalitet, siden smarte meg ville se hvordan objektivet til speilreflekskameraet så ut innvedig - og dermed ødela det. Kanskje snart på tide å innse at jeg virkelig har null talent når det kommer til slike ting? Skal prøve å få tak i et nytt objektiv de nærmeste dagene, men litt usikker på om det jeg trenger i det hele tatt selges i Nicaragua. 

  Håper dere hjemme i Norge også har det bra, dere slipper iallfall å bli solbrent :)  

 • Publisert: 10.02.2015, 06:57
 • Kategori: Nicaragua
 • 0 kommentarer
 • Livet er herlig i Nicaragua

 • Publisert: 03.02.2015, 20:20
 • Kategori: Nicaragua
 • Buenos dias!

   

  For det er det indeed, solen steker, himmelen er blå og jeg nyter livet på stranden her i Nicaragua.

  De siste dagene har egentlig gått kjempefort! På søndag hadde vi velkomstmøte med kulturstudier, herregud så mange studenter vi er. De som egentlig skulle studere i Ghana dette semesteret er nemlig sendt hit i stedet pga ebolaviruset, noe jeg tror de fleste er ganske fornøyd med. Vi har iallfall storkoset oss så langt.

  Etter velkomstmøtet på søndag, som ble holdt på et finfint hotell her i León, ble vi kjørt med buss til et utsiktspunkt hvor vi kunne se hele byen, og spise banan da selvfølgelig.  Kvelden ble tilbrakt på en mexicansk restaurant med en gruppe andre studenter, før det var tidlig til sengs før første skoledag.
  ..Som har blitt tilbrakt i hengekøye på stranden etter kun noen få timer med litt mer info og en liten test for å plassere oss i grupper. Etter å ha slaska litt rundt der noen timer, ble vi hentet med skolebussen og fikk en liten rundtur i León hvor vi blant annet stoppet og fikk se på noen svømmebasseng og et treningssenter etc.. også var det hjem i fem tiden for å dusje av seg svetta som hadde samla seg opp i løpet av dagen, før vegetarrestaurant sto for tur. Namnam! Skal prøve å bli litt sunnere her, typ kutte ned på brus og godteri, og slå inn en liten treningsøkt i ny og ned. Jeg og hun jeg deler rom med har allerede bestemt oss for å ha fast veggiemandag - så jeg tror det blir mange turer tilbake til den lille og koselige restauranten fra i går.  I dag har jeg hatt kun 2 timer med spansk, og var derfor ferdig med skole kl 10, chill ? nå er kl 13 og jeg slapper av litt etter lunsjen. Ligger i ei hengekøye, hører på bølgene bryte for så og sile seg oppover stranden, ser på surferne kose seg i vannet, og tenker, det der er meg om noen mnd.
  Har også badet i havet i dag, fysøren så herlig.

  Hasta luego!

 • Publisert: 03.02.2015, 20:20
 • Kategori: Nicaragua
 • 0 kommentarer
 • hits